Pod pojmem čerstvé syrové mléko se rozumí mléko, které nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření nebo homogenizaci, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno. Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu.
Mléko dovážíme do automatu maximálně několik hodin po nadojení a v automatu je nabízené nejdéle 24hodin.
Z automatu si tak neodvezete mléko starší než 24 hod. Doma vám při skladování v chladničce vydrží dobré několik dní.
Zvířata v našem chovu jsou vyšetřována v souladu s metodikou kontroly zdraví zvířat a nařízení vakcinace státní veterinární správou. Jsou prostá nákaz.
Mléko obsahuje množství vitamínů, jeden litr mléka zabezpečí potřebnou dávku vitamínu B 12, je důležitý pro tvorbu červených krvinek a fungování nervového systému, vitamín A, důležitý pro ochranu sliznic a zvyšuje odolnost proti infekcím. Dále obsahuje vitamíny E, B1, B2, B6. Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku a fosforu, které jsou důležité nejen v mládí, ale i ve vyšším věku, preventivně působí proti osteoporóze. Vápník je stravitelnější za přítomnosti vitamínu D, který se v mléce také nachází.
Mléčné bílkoviny patří k bílkovinám s nejvyšší biologickou hodnotou pro svůj obsah nepostradatelných aminokyselin.
Mezi bílkoviny mléka patří také imunoglobuliny IgM. Imunoglobulin Laktenin, který zajišťuje přirozenou imunitní ochranu čerstvě nadojeného mléka. Účinnost imunoglobulinů je ovlivněna tepelnou úpravou. Působení ultravysoké teploty UHT ničí většinu specifické imunitní aktivity mléka!
V mléčném tuku jsou obsaženy vitaminy A, D, E a K, které se vyskytují pouze v tucích.
Mléko obsahuje celou škálu mikroorganismů, příznivých i nepříznivých. Přirozená mikroflóra především zahrnuje bakterie mléčného kvašení - rod Lactobacillus a Bifidobacterium.
SB – somatické buňky | CPM – celkový počet mikroorganismů | |
Třída I | 400 tis./ml | 100 tis/ml |
Třída Q – nejlepší kvalita | 250 tis./ml | 50 tis/ml |
Mléko z naší farmy | 180-200 tis./ml | 5 tis/ml |