Čerstvé mléko zakoupené v automatu je již z mléčnice zchlazeno. Chlazeno je také po celou dobu pobytu v automatu. Nízká teplota inhibuje množení a metabolismus přirozených mikroorganismů.
Čerstvé mléko kupujeme do zaručeně čistých nádob!!!
Po zakoupení skladujeme mléko v chladničce!!!
Je to způsobeno obsahem mléčného tuku, který je lehčí, v klidu vystupuje nahoru a tvoří povrchovou vrstvu na mléce. Ze smetany se vyrábí máslo ztloukáním. Jeho nespornou výhodou před rostlinnými tuky je to, že se při jeho výrobě nepoužívají ani vysoké teploty, ani chemikálie, neboť se vyrábí jen mechanickým zpracováním smetany. Je dobrým zdrojem vitamínu A a D.
Mléko, které pochází od zdravých krav, ze zdravého chovu, je po nadojení chráněno vlastní ochranou tzv. baktericidními účinky, které způsobuje antibakteriální látka – Laktenin. Působí ihned po nadojení a je charakterizováno tím, že během této doby neprobíhá žádný rozvoj bakterií, ale dochází naopak i ke snížení jejich prvotního množství. Po zchlazení mléka se baktericidní fáze prodlužuje. Neuzavírejme se do umělých světů maximální sterility a hygieny – náš imunitní systém není trénovaný a v rizikových chvílích pak neobstojí.
Při teplotách nad 15°C začíná kysnutí mléka (bakterie mléčného kysání rozkládají mléčný cukr) vzniká kyselina mléčná. Mléko se srazí a kyselost stále stoupá. V mléce uvidíme kousky sraženiny, chuť je nápadně změněná, kyselá. Dále přichází fáze neutralizace, kdy ve zkyslém mléce působí ostatní mikroorganismy. Plíseň a kvasinky stravují kyselinu mléčnou a mléko dostává zásaditou reakci. Je to doprovázeno typickým zápachem. Doma v chladničce mléko začne kysnout po 3-4 dnech.
Vznikají působením bakterií mléčného kysání obsažených v syrovém mléce. Zakysané mléčné výrobky mají delší trvanlivost než sladké mléko, je tedy možné delší skladování. Podle druhu výrobků, je větší či menší část laktózy (mléčný cukr) pomocí ušlechtilé mikroflóry rozložena a způsobuje tím rozmanitost chutí. Vznikají výrobky s osvěžující chutí a mají výborné senzorické a dietetické vlastnosti. Konzumací kysaných mléčných výrobků se potlačuje růst a ničí se patogenní nežádoucí mikroflóra v trávicím ústrojí člověka. Zejména, když je zatížena, nebo zničena při průjmových onemocněních a léčbou antibiotiky.
Přes většinovou snášenlivost konzumace mléka, se může projevit tzv.
Laktózová intolerance: je metabolická porucha, která nezahrnuje celý imunologický mechanismus. Je způsobena deficitem enzymu laktázy, což vede k nestravitelnosti laktózy – mléčného cukru v organismu. Nestrávená laktóza se hromadí a fermentuje v tlustém střevě a způsobuje trávící problémy (bolesti břicha, nadýmání, průjmy, zácpu, kožní projevy). Člověk s intolerancí na laktózu může konzumovat bez potíží kysané mléčné výrobky, kde je laktóza již rozložená.
Alergie na mléko: U malého procenta lidí se vyskytuje alergie na mléčnou bílkovinu – kasein. Projevy jsou podobné jako u laktózové intolerance. Dobrá prognóza alergie na kravské mléko je u dětí do 3 let. Více než 80 % těchto dětí se z alergie na mléko uzdraví. Alergie na kravské mléko u dospělých má tendenci přetrvávat.
Mléko dovážíme do automatu maximálně několik hodin po nadojení a v automatu je nabízené nejdéle 24hodin. Mléko je plněno do plastových sáčků o objemu 25l automatickou plničkou. V přepravkách je dovezeno do automatu každé ráno nebo v průběhu dne, pokud nám automat zašle sms zprávu, že mléko dochází. Každý den provádíme sanitaci a desinfekci dávkovacího zařízení automatu a plnícího zařízení dle stanoveného postupu.